Tiederatikkaa ei tulisi rakentaa

Julkaistu 30.11 http://emilknaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Törmäsin opiskeluni aloittaessa tällaiseen projektiin kuin Tiederatikka. Sitä mainostettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tapahtumissa opiskelijakuntien yhteisenä kaupunkivaikuttamisen projektina. Kuvittelin Tiederatikan olevan joku tiedetempaus, jossa tiedettä tuodaan raitiovaunuihin, esimerkiksi teemaviikon yhteydessä. No tämä oli jotain aivan muuta.

Tiederatikka on pikaraitiovaunu, joka kulkisi Otaniemen ja Myllypuron välillä, yhdistäen seitsemän korkeakoulua ja kymmenen kampusta vuonna 2019. Tiederatikka on saanut nimensä siitä, että linjan varrella kirjaimellisesti tehdään tiedettä. Tarkoituksena onkin siis rakentaa korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle oma pikaraitiovaunu, joka kulkisi monien kampusten välillä ja samalla myös helpottaa työmatkalaisten liikennettä. Eikö kuulostakin hienolta, no ei minustakaan.

Raitiovaunu siis käytännössä kulkisi Otaniemestä Meilahden kautta Pasilaan, siitä Kumpulaan, Viikkiin ja lopulta Myllypuroon. Mielestäni pysyvän liikenneinfran rakentamien kuten ratakiskot, on järjetöntä yhteiskunnan varojen käyttöä. Niiden muuttaminen tarpeen mukaan ei ole helppoa eikä halpaa. Myöskin välillä Otaniemi -Meilahti on jo nyt hyvin ruuhkainen osuus Kuusisaaren ja Lehtisaaren kohdalla ja ratakiskojen rakentamisen myötä jouduttaisiin leventämään siltoja, sekä jo nyt kapeaa tietä, joka menee aivan asutuksen tuntumassa. Bussi taas pystyy liikkumaan myös autojen seassa, eikä tarvitsi juurikaan erikoisjärjestelyjä. Tiederatikkaa perusteltiin myös sillä, että Viikin ja Kumpulan välillä on hankala liikkua, no eikö siis voisi keskittää energiat tämän reitin parantamiseen?

Tiederatikan mainostettiin kulkevan tuuli- ja vesivoimalle ja siis se olisi hiilivapaa liikkumismuoto. En ymmärrä myöskään tätä lähestymistä, koska ydinvoimalla tuotettu sähkö on tällä hetkellä kaikkein halvin ja myös hiilivapaa energianmuoto. Vesivoimaan käyttö on Suomessa järkevää, mutta sen lisärakentaminen ei. Vesivoimaa varten rakennetut voimalat ja tekoaltaat voivat romahduttaa vesistöjen ekosysteemin ja eliökannat kuten kalakannat. Tuulivoiman tuottaminen taas Suomessa on kerrassaan pelkästään järjetöntä, koska sitä joudutaan jo nyt tukemaan verovaroista aivan liikaa, jotta se olisi hinnaltaan mitenkään kilpailukykyistä ydinvoiman kanssa. Tuulivoimalla ei tulla nykytekniikalla koskaan saavuttamaan sähköntuotantotavoitteita. En siis ymmärrä miksi tuulivoiman ja vesivoiman käyttö olisi mikään peruste raitiovaunun rakentamiselle.

Minulle myös perusteltiin, että raitiovaunu on hyvä, koska sen rakentaminen metroon verrattuna on halpaa eli 25km:llä raitiovaunua saa vain 4km:ä metroraidetta. Perustelija taisi kuitenkin unohtaa, että Länsimetron rakentaminen on jo loppusuoralla ja sen kuluja ei voi noin vain ottaa takaisin. Metroprojekti oli omasta mielestänikin järjetön, mutta totuus on se, että Länsimetro on jo lähes valmis. Kustannukset metrosta ja Tiederatikasta lankeavat kuitenkin lopulta kuluttajalle, oli se bussilippujen hinnan noustessa entisestään tai verojen kautta kerätyllä, lippuihin tai rakentamiseen myönnetyllä valtion tai kunnan tuella. Eli Tiederatikka olisi kiva juttu, mutta vastuutonta verorahojen käyttöä. 

Raitiovaunu tulisi luultavasti huonontamaan oleellisesti alueiden bussiliikennettä, kuten metron kanssa tulee käymään. Espoossa monen matka pitenee, niiden siis jotka eivät asu juuri metroradan varrella. Ja monet julkisen liikenteen käyttäjät ovatkin alkaneet harkita yksityisautoilua.  Näin tulisi luultavasti käymään myös tämän raitiovaunun kanssa. Se heikentäisi alueen bussiverkkoa ja moni nykyinen bussilinja jäisi pois ja monen ihmiset lähipysäkit sen myötä.  Tämä pidentäisi tai hankaloittaisi monen matkaa, jotka eivät asu juuri Tiederatikan varrella. Näihin perusteluihin nojaten mielestäni tämä pikaraitiotiehanke on järjetön ja sitä ei tulisi toteuttaa verorahoilla. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s