Unicafen monopoli lakkautettava!

Suomi on ensimmäinen maa, jossa jokaiselle koululaiselle on tarjottu ilmainen lämmin ateria koulupäivän aikana, vieläkin Suomessa tarjotaan ilmainen ateria toiselle asteelle saakka ja korkeakoulujen ateriaa Kela tukee 1,94 eurolla per ateria. Tämä universaali etuus on ollut edelleen asia, josta on haluttu pitää kiinni.

Korkeakouluruokailun tukeminen on erittäin tärkeä tuen muoto opiskelijalle. Helsingin yliopistolla tähän liittyy kuitenkin merkittävä epäkohta, nimittäin Helsingin yliopistolla opiskelijaruokailua hallitseva ravintolamonopoli eli Unicafe. Tähänkin pätee sama kuin muihinkin monopoleihin: kun kilpailua ei ole, ei ravintolan tarvitse kehittää itseään markkinoiden eli opiskelijoiden suuntaan. Nyt sille sanelee ehdot HYY, joka kuvittelee edustavansa kaikkien opiskelijoiden ääntä, mutta niin kuin muissakin monopoleissa yleensä näin ei ole.

Olen syönyt monissa opiskelijaravintoloissa, joissa tarjotaan Kelan tukemaa opiskelijahintaista ruokaa, ja keskimäärin Unicafe on kaikilla tasoilla niistä huonoin, jopa salaattivalikoimillaan, liharuuista puhumattakaan. Kaikkea tätä perustellaan eettisyydellä ja kestävällä kehityksellä ja vaikka millä, mutta onko kuitenkin päällimmäinen tarkoitus eli lämpimän aterian tarjoaminen korkeakouluopiskelijalle hämärtynyt? Unicafelle kilpailu tekisi hyvää. Kilpailun avulla voitaisiin parantaa ruuan laatua, kun ravintolat tarjoaisivat parempaa ruokaa saadakseen asiakkaita. Nyt Unicafen ei tarvitse ryhtyä tähän, vaan se voi tarjota juuri sitä ruokaa, mitä se haluaa opiskelijoiden mielipiteistä välittämättä.
Nykyisellään keskustakampuksella on ainakin seitsemän Unicafeta ja Ylioppilasaukion Unicafe. Nykyisellään ne tarjoavat samoja ruokia tai ainakin lähes samanlaisia. Toivoisin myös että nämä ravintolat voisivat erikoistua. Yksi ravintola voisi tarjota vain vegaanista ruokaa ja toinen liharuokia tai joku ravintola voisi olla etnisellä painotuksella. Toivoisinkin lisää kilpailua ja vaihtoehtoja keskustakampukselle ja muitakin toimijoita tarjoamaan ravintolapalveluita. Annetaan opiskelijoiden päättää ja markkinatalouden toimia niin kuin sen pitäisikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s