Maksuton ehkäisy myös Helsinkiin!

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille on varmasti asia, joka jakaa kokoomuslaisia. Mitään ei tulisi antaa ilmaiseksi valtion toimesta, mutta toisaalta taas maksuttomalla ehkäisyllä on todistettavasti tehty säästöjä kunnissa. Säästöt pystytään selkeästi laskemaan aborttien vähenemisenä, puhumattakaan niistä kuluista, joita ei pystytä laskemaan kuten abortin aiheuttamat mielenterveysongelmat tai varsinkaan mahdollinen syntyneen lapsen huostaanotto. Helsingissä maksuttomasta ehkäisystä on tehty kuntalaisaloite, jossa oli helmikuun loppuun mennessä yli 2500 nimeä. Valtuustokäsittelyyn aloite pääsee, kun siinä on lähemmäs 13000 allekirjoitusta eli matkaa on vielä.

Miksi sitten maksuton ehkäisy? Mainitsinkin jo, että se tuo säästöjä. Maksuttomalla ehkäisyllä ei pyritä estämään pelkästään abortteja vaan myös seksitauteja. Siihen kuuluisi siis hormonaalisen ehkäisyn lisäksi kondomit, jotta vastuu ehkäisystä jakaantuisi tasaisemmin molemmille sukupuolille. Ikäraja eli alle 25-vuotiaille perustuu siihen tietoon, että juuri 20-24-vuotiaden ikäluokassa tehdään eniten abortteja. Suurin osa naisista on tuossa iässä muuttanut pois kotoa ja on mahdollisesti opiskelija, jolloin rahasta yleensä on tiukkaa ja kalliit e-pillerit voivat jäädä sen takia ostamatta.

Maksuton ehkäisy ei missään nimettä tarkoita sitä, että seksivalistusta tulisi laiminlyödä. Peruskoulun terveystiedon tunnit ovat olennaisia siinä, että nuoret edes osaavat hakeutua ehkäisyn pariin ja suojautua myös seksitaudeilta raskauksien lisäksi. Maksuttomalla ehkäisyllä on siis sekä tarkoitus ehkäistä abortteja, mutta myös sukupuolitautien leviämistä. Seksivalistuksen lopettamisesta on saatu jo huolestuttavia merkkejä Yhdysvalloista, jossa koulut eivät saa kertoa ehkäisystä ja ainoa sallittu valistuksen muoto on opettaa seksistä pidättäytymistä. Se onkin johtanut siihen, että arviolta joka neljännellä yhdysvaltalaisella 14-19-vuotiaalla tytöllä on sukupuolitauti. Kun Yhdysvalloissa leikattiin merkittävästi seksivalistukseen käytettäviä varoja, vaikutti se erityisesti vähätuloisiin ja vähätuloisille naisille syntyikin huomattavasti enemmän lapsia kuin ennen leikkauksia.

Sote- ja maakuntauudistus vaikuttavat myös maksuttomaan ehkäisyyn. Uudistukset voivat olla sekä positiivisia että negatiivisia, riippuen siitä mitkä palvelut siirtyvät maakuntaan ja mitkä ei. Jos sekä ehkäisyneuvonta ja abortit siirtyvät maakunnalle, tulee asiasta maakunnan laajuinen, eikä siitä voida enää kunnassa päättää. Tällöin ainoastaan mahdollisesti kondomien jakaminen jää kunnille. Toisaalta jos esimerkiksi seksuaalineuvonta ja ehkäisy jäävät kunnille ja abortit eivät, tulee siitä lähinnä kustannuspuolen ongelma, kun kunta maksaa ehkäisyn mutta maakunta niin sanotusti kerää säästöt. Tosin en itse koe tätä ongelmana, koska kyseessä on lopulta yhteiset verorahat, joita on tarkoitus käyttää järkevästi, käytetään ne sitten missä tahansa.

Maksuttomalla ehkäisyllä ei siis ole juurikaan mitään huonoja puolia, ainoastaan hyviä. Siksi kannatan maksuttoman ehkäisyn saamista myös Helsinkiin. Se olisi konkreettinen kädenojennus helsinkiläisille nuorille ja seksuaaliterveydelle. Käy siis allekirjoittamassa kuntalaisaloite!

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2161

Lähteitä:

http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-planned-parenthood-texas-births-20160203-story.html

http://yle.fi/uutiset/3-5194547

http://yle.fi/uutiset/3-7811041

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s