Kaikille kaikkea kivaa ja yhtä paljon

Tässä vaalikampanjoidessa olen huomannut, että ehdokkaana minun tulisi luvata kaikille kaikkea kivaa, jotta äänestäjät olisivat tyytyväisiä. Monesti minultakin on kysytty mitä tekisin vanhusten hyväksi tai lasten hyväksi yms ja vaadittu lisää rahaa näille ryhmille, näihin tekisi aina mieli vastata, että tottakai lisää rahaa kaikille, jotta potentiaaliselle äänestäjälle jäisi hyvä mieli. Kuitenkaan lisää rahaa kaikille ei mitenkään istu yhteen omien mielipiteideni kanssa. On hämmentävää kuinka ihmiset usein kuvittelevat että lisää rahaa myöntämällä tai valtion tai kunnan puuttumista lisäämällä asiat paranevat. Näin kuitenkaan harvoin on. Esimerkiksi ammattikouluille myönnettiin lisää rahaa, mutta se ei juurikaan vaikuttanut opetuksen määrän tai laadun paranemiseen. Vasemmistoretoriikka siitä, että lisää rahaa kaikille on kuitenkin purrut läpi ihmisten mieliin.

Kokoomus on minulle oikea puolue, koska kokoomuksen yksi tärkeimmistä arvoista on taloudellinen vastuu ja järkevä talouspolitiikka. Se tarkoittaa, että jos jotain luvataan, tulisi se olla taloudellisesti myös järkevä ja kestävä päätös. Siksi esimerkiksi koulutusleikkaukset on perusteltavissa sillä, että hyvinvointivaltion ja sen palveluiden tulee säilyttää myös tuleville sukupolville.

Olin paneelissa, jossa vasemmistoliiton edustaja syytti vihreitä oikeistopuolueeksi ja vihreiden edustaja siitä kimpaantuneena totesi, että kyllä me olemme enemmän vasemmalla kuin oikealla. Vihreät ja vasemmisto siis kilpailivat siitä, kumpi on enemmän vasemmalla. Usein ihmisten mielissä vasemmisto on jotain söpöä, kivaa ja pehmeää ja oikeisto kovaa, kivikasvoista ja riistäjiä ja tätä retoriikkaa vihervasemmisto yrittää ylläpitää. Paneelissa konkretisoitui hyvin se, että ne, jotka lupaavat äänestäjille kaikkein eniten kaikkea kivaa nähdään hyvien puolustajana ja trendikkäänä, varsinkin nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa, kun taas oikeisto on riistäjiä, koska he ovat usein varovaisempia lupauksissaan. Nään itse sen niin, että ollaan totuttu saamaan kaikki mutta ei olla valmiita ottamaan vastuuta mistään. Kannattaa siis näissäkin vaaleissa katsoa lupausten taakse ja vaatia ehdokkailta perusteluita siitä miten heidän lupaamansa asiat kustannetaan. Se ei olekaan niin helppoa, kuin tyhjien lupausten antaminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s